top of page
  • Skribentens bildKristina Berging

Kandidatpresentation: Lukas Johannesson



Kära centerstudenter!


Snart är det äntligen dags för förbundsstämma igen, och jag är glad att meddela att jag kommer att kandidera till ledamot av Förbundsstyrelsen.

Jag heter Lukas Johannesson, är 26 år och jobbar som läkare på Danderyd sjukhus. Jag gick med i Centerstudenter 2016 och har sedan dess fått uppleva så mycket roligt och utvecklande i det här förbundet.


Jag har lång erfarenhet av både Centerstudenter och centerrörelsen i stort. Förutom ett långt medlemsskap med otaliga debatter, stämmor och ölkvällar har jag suttit i CSI (Centerstudenter International) och arbetat med internationella frågor. Jag har erfarenhet från CUF där jag suttit i distriktsstyrelsen i Stockholm flera år, varav de sista som vice ordförande. I partiet har jag 8 års erfarenhet från kommunpolitiken där jag suttit som ledamot i Kommunfullmäktige i Danderyds kommun och diverse nämnder. Sedan valet 2022 är jag även en del av region-gruppen i Region Stockholm som ersättare i Regionfullmäktige, Hälso- och sjukvårdsnämnden och som enda ordinarie ledamot i psykiatriutskottet.


Utöver Centerrörelsen har jag också styrelseerfarenhet från flertalet andra organisationer exempelvis Stockholms ungdomssymfoniorkester och Svenska Läkaresällskapet.

Skulle jag få stämmans förtroende att sitta i FS är det ett antal saker jag vill fokusera på. Det enskilt viktigaste är att fortsätta stötta avdelningarna. Detta må vara en uttjatad klyscha, men av goda skäl; välmående avdelningar är grunden som hela förbundet vilar på. Det är i avdelningarna som fler medlemmar kan hitta en gemenskap och ett engagemang och det är i avdelningarna som majoriteten av förbundets verksamhet sker.


För det andra vill jag arbeta för att stärka CS varumärke, både externt i den allmänpolitiska sfären men framför allt internt i Centerpartiet. Ju mer vi syns och hörs, desto större genomslag kommer vi få i politikutvecklingen och ju mer partiet förstår vårt värde, desto lättare kommer det vara att få igenom våra ekonomiska äskanden, vilket i sin tur har stor påverkan på vår verksamhet.


För det tredje kommer jag kunna bidra med en djup kunskap och ett brett nätverk inom sjukvårdspolitik. CS behöver utveckla sin politik och stärka sin position i denna fråga och jag ser fram emot att få använda mina kunskaper och erfarenheter för att uppnå detta. Sjukvården är väljarnas viktigaste fråga och vi behöver göra allt för att vässa vår egen och Centerpartiets sjukvårdspolitik, inte minst inför valet 2026.


Sammanfattningsvis kommer jag kunna bidra med ett starkt organisatoriskt minne och erfarenhet från partipolitiken, styrelseerfarenhet både innanför och utanför centerrörelsen och en tydlig sakpolitisk profil. Jag hoppas att få ert förtroende på stämman för att tillsammans med resten av styrelsen fortsätta utveckla Centerstudenters roll som Fria Tankars Hem.


Vi ses i Lund!

Lukas Johannesson

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page