Martin Ådahl – Årets centerparlamentariker 2020

Centerstudenter delar varje år ut priset årets centerparlamentariker för att uppmärksamma en ledamot som förbundet tycker gjort betydelsefulla insatser för friheten och rörelsen. I år delade Centerstudenter ut utmärkelsen under Centerpartiets kommundagar.

Årets centerparlamentariker är en av Centerstudenters äldsta levande traditioner. Utmärkelsen delades ut för första gången 1964, och då under namnet Årets riksdagsledamot. Den första utmärkelsen delades ut till Gunnar Hedlund. Sedan dess har bland annat Thorbjörn Fälldin, en norsk riksdagsledamot och Gunnel Jonäng fått ta emot utmärkelsen. Varje pristagare får en tavla bestående av en satirteckning av sig själv, vilka brukar sättas upp i riksdagskansliets korridorer. De senaste åren har vi låtit Martin Jacobsson, tecknare av “i fablernas land” avbilda våra mottagare.

I år är Martin Ådahl årets mottagare, med följande motivering:

Årets utmärkelse går till en person som värderar att få saker gjorda, snarare än att alltid synas och höras mest. I år har den här personen fått möjligheten att driva igenom en av personens egna, och vår tids, stora frihetsreform. Med en oförtröttlig vilja att förändra och förbättra har årets centerparlamentariker i år fått möjligheten att stå lite extra i centrum för debatten.

I såväl de personliga som de offentliga samtalen lyckas årets mottagare, med kunskap och medveten strävan, försvara individens frihet och rätt gentemot överheten. Det här är en person som med nyfikenhet och pappershögar av utredningar lyckas vara pragmatisk och se till att föreslå lösningar istället för att fastna i kritik.

Visionär, strateg och reformmotor – med kunskap och respekt för sin meningsmotståndare får årets Centerparlamentariker saker att hända. Nya reformer ska ge fler människor möjlighet att själva diktera villkoren på arbetsmarknaden. Till LO:s stora förtret kommer arbetsmarknadens trösklar att bli lägre och fler individer kommer inta en starkare ställning. Årets centerparlamentariker tilldelas en riksdagsledamot som under 2020, med sans och balans, satte sakpolitiken i fokus. En förmåga som både rörelsen och de stora politiska samtalen gynnas av.

Stort grattis Martin!

I samband med prisutdelningen släppte Centerstudenter dessutom ett längre avsnitt av Ex Ante, där Martin intervjuas om liberalismen, Januariavtalets framtid och vad Centerpartiet behöver bli bättre på.

Under kommundagarna anordnade Centerstudenter även ett seminarium om kommunernas roll i det civila försvaret och vice ordförande Warda Fatih var en av två programledare under årets kommundagar.

Samtliga pass och seminarium från kommundagarna går att se i efterhand på Centerpartiets intranät connect.

Vice förbundsordförande, Warda Fatih