Kandidatpresentation: Rebecka Undén

Varje dag fram till förbundsstämman kommer en person som kandiderar till CS:s förbundsstyrelse att få möjlighet att presentera sig här på hemsidan. Först ut är Rebecka Undén.

Kära vänner, kära förbund,

Jag heter Rebecka Undén, är 23 år gammal och kommer ursprungligen från Karlskoga, Värmland. Nu bor jag i Uppsala, läser mitt sista år på juristprogrammet och arbetar som frilansande ledarskribent och krönikör. Utöver studier, skrivande och politik är jag en second hand-entusiast, tycker om att vistas i naturen och fixar och donar gärna hemma på den gamla släktgården i Västergötland.

Under min studietid har Centerstudenter blivit mitt hem, men jag har varit en del av centerrörelsen sedan 2017. Jag har sedan maj 2020 ingått i styrelsen för CSUU, där jag nu sitter som vice ordförande. Allra stoltast har jag varit över balen som vi ordnade i samband med avdelningens 85-årsjubileum, att vi tog fram en ny upplaga av vår lokala sångbok, samt demonstrationen Studenter mot Putin som vi arrangerade vid universitetshuset i Uppsala. Därtill fick jag chansen att sitta i den demokrati- och rättspolitiska arbetsgruppen 2020-2021. 

Jag är så otroligt glad att äntligen få delta vid en fysisk förbundsstämma. Majoriteten av mitt, liksom många andras, engagemang inom Centerstudenter har bedrivits digitalt.

Det är ett viktigt år i år. Inte bara skrivs nutidshistoria i rasande takt; vi står även inför ett valår i en tid av förändringar inom det politiska landskapet. Jag är stolt över att Centerstudenter har en tydlig ideologisk kompass och är riktigt skarpa vad gäller såväl kampanjarbete på “fältet” som mediala utspel. Där tror jag att jag i valrörelsen, som van debattör och ledarskribent, kan bidra med min vassa penna.

Under ett valår är det naturligt att mycket energi läggs på att framföra förbundets politiska budskap, men det är viktigt att inte glömma bort resten. Centerstudenter har ett fantastiskt inre liv, vilket jag tror är väldigt viktigt för att åstadkomma en levande och produktiv organisation. En etablerad internkultur kan dock också upplevas som en social barriär för den nytillkomne medlemmen. Jag tror att vi behöver bli bättre på att förkorta startsträckan in i förbundet och se till att alla känner sig välkomna.

I vårt förbund tror jag även att det finns massor av potential som vi behöver bli bättre på att fånga upp. Inom politiken finns dock en ohälsosam kultur av att dra på sig för mycket åtaganden och springa med huvudet först in i väggen. Att uppmuntra till fördjupat engagemang och samtidigt värna ett hållbart sådant, är alltid en skör balansgång som är viktig att arbeta med inom förbundet. Ett meningsfullt och balanserat engagemang – särskilt inom Centerstudenter – är ju det finaste som finns.Det är med stor ödmjukhet jag accepterar valberedningens nominering till ledamot av Centerstudenters förbundsstyrelse. Nu hoppas jag även på ditt förtroende. Tveka inte att höra av dig till mig.

Allt gott,

Rebecka Undén

Sturegatscentern, Centerstudentes Universitatis Upsaliensis