Kandidatpresentation: Karin Mattson

Varje dag fram till förbundsstämman kommer en person som kandiderar till CS:s förbundsstyrelse att få möjlighet att presentera sig här på hemsidan. Idag är det dags för den femte presentationen och det har blivit Karin Mattsons tur att presentera sig inför stämman.

Kära centerstudenter,

Mitt namn är Karin Mattson och jag söker ert förtroende som ledamot i Centerstudenters förbundsstyrelse. Jag är 26 år, bor och studerar i Lund. Till hösten ska jag fortsätta min åttonde termin på läkarprogrammet, men detta år studerar jag konsthistoria och retorik. 

För mig har ett engagemang i politiken alltid drivits av mitt intresse för omvärlden, att belysa orättvisor och misslyckanden från politikens håll och viljan att förändra dessa till det bättre. Att jag har fortsatt med det så länge beror på att jag har fått möjligheten att engagera mig på ett sätt som har varit givande för mig där man som centerstudent får en fantastisk möjlighet att kombinera allvar med skoj. De senaste åren har jag fått möjligheten att vara med och leda Centerstudenter Skåne genom de svårigheter som var under pandemiåren för alla organisationer. Att fortsätta min resa som centerstudent som ledamot i förbundsstyrelsen hoppas jag blir mitt sätt att ge tillbaka till förbundet för allt jag har fått av det. 

Sen tidigare har jag en stor organisatorisk erfarenhet av centerrörelsen. Den första styrelsen som jag satt i var CUF Västmanlands distriktsstyrelse 2013. Därefter blev jag distriktsordförande och var det i tre år. Under åren har jag även suttit med i ett par andra styrelser i ungdomsförbundet och i partiet samt varit engagerad i CUFs internationella kommitté. Våren 2019 valdes jag in i Centerstudenter Skånes avdelningsstyrelse och satt där fram tills våren 2022, där de två sista åren var som ordförande. 

Under min tid som medlem i Centerstudenter, vilket jag blev 2014, upplever jag att förbundet har arbetat mer strategiskt inom kommunikation, opinionsbildning rent allmänt men även gentemot partiet. Förbundsstyrelsen har även blivit bättre på att inkludera medlemmarnas kompetens i arbetet med att ta fram politiska program och rapporter. Det är väldigt viktigt och något förbundsstyrelsen måste fortsätta med! 

Förbundsstyrelsen har aktivt jobbat med att stötta de nya avdelningar som har startats de senaste åren vilket är väldigt bra och arbetet med detta måste fortsätta. I utvecklingsarbetet får heller aldrig det viktigaste glömmas bort: vad gör att medlemmar stannar i Centerstudenter? Jag tror att svaret är för att det är väldigt roligt att vara engagerad i detta förbund. Där måste fokuset få vara vid utvecklingen av avdelningarna och deras verksamhet. För att det ska vara enkelt att driva en avdelning så gäller det att förbundsstyrelsen stöttar avdelningsstyrelserna med det som behövs, oavsett om det gäller organisation eller kommunikation. 

Det är en spännande tid framöver för den svenska politiken med ett stundande NATO-medlemskap och ett europaparlamentsval nästa år. Där ser jag att Centerstudenter har en viktig roll att fortsatt opinionsbilda för en fri och öppen värld.

Det jag har lärt mig från tidigare styrelsearbete är vikten av att vara en teamplayer. Jag upplever att bästa resultat uppnås när man som styrelseledamöter jobbar tillsammans.  

Därför är jag så tacksam över att ha fått valberedningens förtroende att bli föreslagen till förbundsstyrelsen tillsammans med ett riktigt toppengäng. Nu söker jag medlemmarnas förtroende på stämman i Uppsala. Hoppas vi ses där och tveka inte att höra av er till mig om ni har några frågor!

Allt gott,

Karin Mattson