Kandidatpresentation: Ida Wallinder

Varje dag fram till förbundsstämman kommer en person som kandiderar till CS:s förbundsstyrelse att få möjlighet att presentera sig här på hemsidan. Idag är det Ida Wallinder som presenterar sig inför stämman.

Bästa Centerstudenter,

Våren 2020 flyttade jag från Dalarna och ner till Lund för att studera. Där blev jag mött av en pandemi, men också något som bidragit till att mina år i Lund, trots detta, har varit fantastiska; Centerstudenter Scania. Där har jag haft äran att vara styrelseledamot och sedermera ordförande. Numera är jag bosatt i Malmö med min sambo, jobbar som politisk sekreterare i Lund och blir till sommaren klar med min kandidatexamen i kemi. Eftersom jag inte är beredd att lämna studentlivet riktigt än och då jag tror mig kunna bidra och ge ännu mer till vårt förbund, söker jag ditt förtroende som förbundsstyrelseledamot.

Kommande år är formgivande för Centerpartiet. Vi måste förvalta det förtroendekapital vi har väl, så att Centerstudenter blir en central del av idé- och politikutvecklingen som nu pågår. Där tycker jag att rapporter och de reformgrupper som Liberal Debatt tillsatt är ypperliga exempel bland det mer traditionella opinionsarbetet, och något jag gärna ser mer av. Centerpartiet behöver ha konkreta och tydliga svar på samtliga områden, vilket innebär att också Centerstudenter måste fortsätta utveckla och kommunicera vår politik på alla områden. Samtidigt måste vi vara specialister med starka profilfrågor, något som i dagsläget bleknar. Jag hade gärna sett en kombination av och en tydligare röd (borgerlig) tråd genom de frågor vi tidigare haft sakägarskap och förtroende inom, framförallt klimat, arbetslinjen och landsbygden. EP-valet är en möjlighet för Centerstudenter att prata om och vara vassa i dessa frågor och sluta upp bakom Emma Wiesner och hennes profil.

Centerstudenter har de senaste åren mått bra, med aktiva avdelningar och kompetenta medlemmar som stärkt förbundet och dess varumärke. Den största utmaningen jag ser är att detta vilar på för få personer och att vi behöver öka inflödet av nya medlemmar. Lösningen är större än att åka på kampanjturné, samtidigt får vi inte göra det så pass komplicerat att det aldrig blir av. Om jag skulle få äran att sitta i förbundsstyrelsen vill jag driva på detta och hoppas även få möjligheten att arbeta nära våra avdelningar och medlemmar. Vi behöver uppdatera de styrdokument och guider som är i behov av detta, exempelvis bildningsresan, och se till att dessa inte blir skrivbordsprodukter. Jag vill också skapa fler utrymmen där såväl valpar som gamla rävar kan engagera sig och där den otroliga kompetens vår medlemskår besitter kan nyttjas. Det är ett problem att de som suttit i en avdelningsstyrelse men inte vill kandidera till FS försvinner från förbundet. Jag tror att mycket kan outsourcas från förbundsstyrelsen, något som redan görs idag genom CSI, rapporter och arbetsgrupper för revidering av politiska program.

Som ni förhoppningsvis märkt har jag många tankar om hur förbundet kan utvecklas, där mycket inte ens har fått plats i denna text. Men jag är också ödmjuk inför att dygnet endast består av 24 timmar. Hållbart engagemang och att kunna prioritera vilka insatser som är mest akuta eller ger mest effekt är viktigt. Jag ska vara ärlig med att jag inte är särskilt begåvad i det sistnämnda, jag hoppas istället kunna bidra med idéer, många timmar i förbundets tjänst och att ibland tala innan jag tänker.

Om ni har några frågor om min kandidatur, kemi eller vill höra en lång rant om Falu Koppargruva (väldigt intressant, jag lovar), är det fritt fram att kontakta mig på diverse appar eller maila ida.wallinder@centerpartiet.se.

Med hopp om ditt förtroende,

Ida Wallinder