Almedalstips från Centerstudenters gamla räfvar!

Almedalsveckans comeback närmar sig med stormsteg efter två år av pandemi. Är du sen med packning och behöver råd och tips? Har du glömt bort hur man festar eller bara konverserar med folk man inte känner? Lugn bara lugn. En kortare mer intensiv vecka kan leda till mer stress men oroa dig icke utan låt några gamla erfarna rävar guida dig rätt i Almedalsdjungeln så kommer allting att gå som smort. Detta år är Almedalsguiden signerad av Elin Larsson och Caroline Ferning. 

Packa rätt och överlev dagen

Att bära med sig varje dag i Almedalen:

Anteckningsbok

Datorer är tunga, onödigt stora och behöver laddas. Ta med en anteckningsbok så ser du både sofistikerad och intresserad ut. Att ta anteckningar på padda eller telefon kan lätt misstolkas som att du tycker att mer spännande saker händer på annat håll.

Plackers

Vem vill ha mingelmaten dinglande mellan tänderna? För att folk ska kunna fokusera på vad du säger i stället för vad du har mellan tänderna – ha alltid en plackers nära till hands!

Powerbank

Utan en fungerande mobil är du ingenting i Almis. Ha med dig en powerbank så slipper du slicka väggarna på seminarier och mingel. På kvällen finns det inte heller någon tid att ladda telefonen, baren på Vinäger är enbart till för beställningar! Glöm inte heller laddaren till powerbanken! 

Resorb

Sharing is caring. Ta med dig så du kan bjuda både vänner och fiender. Du kommer tacka dig själv, de kommer tacka dig. 

Skavsårsplåster

Under Almedalsveckan kommer du att stå och gå mycket. Skor som tidigare passade kommer sitta som Britney Spears latexdräkt i början av 00-talet – jävligt tight. För att orka springa ikapp din hemliga favoritpolitiker är skavsårsplåster ett måste. 

Snygga men bekväma kläder 

Almedalsveckan är definitivt tiden för att packa dina snyggaste kläder som fungerar på såväl lunchmingel som när du ramlar ner för Visbys kullerstensgator. Men besvära dig icke med att packa din skräddarsydda kostym och slips – i Visby är det casual som gäller. 

Sköna finskor

Du kommer att gå en hel del under veckan, oavsett hur centralt du bor. Står valet mellan dina sköna, kanske lite slitna, sommarskor eller de nyinköpta randsydda skorna eller klackarna – kör på ett säkert kort. 

Solglasögon 

Det är alltid soligt i Visby. Åtminstone någon gång under veckan. Men ta av dig solglasögonen när du hälsar. Du vill att personen du träffar ska minnas hur du ser ut, inte dina Ray-Bans.

Solstift

Som ovan. Glömmer du solstiftet är största tipset att hälsa på Apotekets monter, och när du ändå har vägarna förbi montern – gör en gratis hälsoundersökning för att se om du håller formen och har fysiken för att hinna med både sena efterfester och tidiga frukostseminarium. Har du inte det? Kör på ändå.

Tuggummi

Snittar och mingelmat är till för att provas men många goda ting kan skapa en odör som ingen uppskattar. Ta ett tuggummi under marschen mellan två mingel för att säkra att det inte förstör kvällens utgång.

Vattenflaska

Viktigaste punkten. Det kommer att vara varmt. Du kommer att bli svettig. Men framförallt kommer du behöva slänga i en resorb när vätskebristen eller gårdagen gör sig påmind och huvudet börjar dunka.

Annat livsnödvändigt:

Tjocktröja

Kan enkelt glömmas bort då samtliga mingelinbjudningar lovar strålande sol, brunbrända snyggingar och trädgårdsmingel. Rävarna minns dock senast Almedalen var och varannan minglare önskade att man hade packat en extra cardigan. 

Regnkläder 

Det här är lite av en joker. Helst vill man slippa, och Visby är som sagt landets solsäkraste stad, men väderprognosen ändras dagligen och det ser ostabilt ut. Det finns två alternativ. Ta med en smidig regnponcho eller lita på att vädergudarna ser till att allt är som det borde vara, dvs. att solen alltid skiner över Almedalen!

Torrschampo

Gotland har inte bara vattenbrist, utan även duschbrist. Skippa toakön på morgonen och spara vattnet till öns urinvånare – använd torrschampo!

Tvättmedel

I Almedalen äter man stående med ett glas (gratis) vin i handen. Det är inte så enkelt som man kan tro, och olyckan lurar alltid runt hörnet. För att undvika intorkade fläckar på dina favoritkläder (som du givetvis har på dig) bör du du ha med dig tvättmedel. Det här är särskilt viktigt om du vet med dig att du har vänner som är vingliga på handen eller räknar med att kunna återanvända favoritskjortan under veckan!

Öronproppar

Oddsen säger att du kommer dela rum med flera andra, som dessutom inte är speciellt intresserade av att respektera din mat- och sovklocka. Även de vettigaste människorna kan vara snooze-missbrukare. Ett par öronproppar kan då utgöra skillnaden mellan att nästa dag kunna återuppstå likt Jesus eller att inte komma tillbaka alls. Vill du vara extra schyst? Ta med ett par extra!

Helt onödvändigt:

Badkläder

I Almedalen badar man bara under någon av sommarnattens mörkare timmar och då behövs inga badkläder.

Visitkort

Det är väl inte längre någon som använder det? Sminka till din Linkedin innan veckan börjar om du vill framstå som ett riktigt proffs. 

Annat viktigt medskick:

Spela på folks ekonomiska fiol

I Almedalen bjuder man alltid. Det går inte att komma undan med något annat. Bjudsystemet i baren liknar finansieringen av utbildningen. Gratis när man studerar men kostar resten av livet. Många här är höginkomsttagare. Tjänar bra och har fått gratis vin på föregående mingel och har därmed råd att köpa en öl extra till den som råkar stå bredvid dig i baren.

Gratis är gottNyttja give-aways. Vatten och kaffe finns överallt för den som är uppmärksam. Det gäller dock att inte vara snobbig – wrappen på det nästa seminarium kommer inte vara bättre än det som står framför dig. Tänk också på vilket budskap du går runt med! Du vill inte se ut som en reklampelare för storkapitalet.

Kung på natten, kung på dagen

En Centerstudent har alltid flaggan i topp, men det är okej att fuska med en power-nap. En middagslur på Almedalens gräsmatta, eller hemma i våningssängen, kan göra skillnaden mellan fiasko och succé senare på kvällen. Glöm inte heller resorben. En vinbärsdoftande brustablett i samband med vattenpausen kan göra under. Är timmen sen så brukar Svenska Kyrkan erbjuda såväl vatten som själaräddning utanför Österport.

Var en bror

Detta är det viktigaste av allt. Var inte odräglig. Var värdig och generös. Till den som ger skall det också komma, gäller såväl i baren som i mötet med nya bekantskaper. Det är inte okej att börja sluddra eller verka packad så länge minglen pågår. Det får man i så fall spara till nattklubbarna efter mörkrets inbrott. Detsamma gäller nakenbadandet. Det uppmuntras sannerligen – men – enbart när mörkret fallit. För allas skull.