Simons vecka i Bryssel

0 Skriven av: Admin Kategori: Okategoriserade

Simons vecka i Bryssel

Mellan den 14:e och den 22:a oktober befann sig Centerstudenters förbundsordförande Simon Palme i Bryssel. Här berättar han själv om veckan.

Medan temperaturen i Sverige närmade sig nollgradigt satte jag mig på en sömnig buss mot Arlanda strax före kl 05:00 fredagen den 14 oktober.

Hela förbundsstyrelsen med generalsekreterare skulle nu samlas i Bryssel. Vi hade verkligen sett fram emot det och för mig kändes det som en fin del i målet om att driva på Centerpartiet för en bättre och tydligare Europapolitik; ett arbete som för övrigt är i full gång under ledning av Tobias Samuelsson, Mosa Alasaly, Emma Wiesner och Caspian Rehbinder.

Fredagen fylldes av studiebesök. Vi fick insyn i rapportskrivarnas vardag hos den marknadsliberala tankesmedjan Open Europe, tjänstemännens arbete på Svenska Representationen där bland annat före detta förbundsstyrelseledamoten Gustaf Svenungsson gör praktik, lobbyisternas arbete på snusföretaget Swedish Matchs kontor,  samt självklart i vad som pågår i Centerpartiets Brysselkansli i Europaparlamentet där förbundsstyrelseledamot Mosa Alasaly i dag praktiserar.

14721698_10153844053820404_3401581125022604469_n

Toppmöte i Bryssel fångat på bild.

Själva förbundsstyrelsemötet ägde rum över lördagen och söndagen på Svenskt Näringslivs högkvarter, där vår förbundsstyrelseledamot Emma Wiesner just nu gör praktik. På mötet utvärderades det gångna halvåret och nya tag togs inför det kommande ditot.

En ny stor kampanj diskuterades, som kommer att lanseras på den stundande rådslagshelgen i Göteborg. Det fattades även vissa logistiska beslut som underlättar uppstarten av Centerstudenters nya avdelning, Centersutdenter Halmstad. På kvällarna varvades politiska diskussioner med belgiska pommes frites och flitigt firande av det genomförda halvåret tillsammans på några av stadens pubar.

 

14881573_10154589755122464_99837904_o

Förbundsstyrelsen skålar för att 2016-10-16 ha varit valda i ett halvår.

Efter möteshelgen när sju av oss hade åkt hem till Sverige följde en veckas praktik för mig på Fredrick Federleys kontor i Europaparlamentet. Fredrick har en fin tradition av att bjuda in Centerrörelsens förbundsordförande från Centerpartiets syskonförbund och diverse politiker och tjänstemän från Centerpartiet hemma i Sverige till praktik hos honom under en vecka. Det behövs. Arbetet nere i Europaparlamentet kan te sig både tekniskt, svårbegripligt och orelaterat till vad som sker hemma i svensk politik.

Själv hade jag gjort en liknande en-veckas praktik i Europaparlamentet fem år tidigare, hos Fredricks företrädare Kent Johansson. Det hade varit väldigt inspirerande. Samma sak gällde för den här praktikveckan: den väckte en rad insikter och idéer.

img_1658

Livet som veckopraktikant, på gruppmöte med ALDE.

Under veckan fick jag bland annat delta och bli presenterad på den liberala partigruppen ALDE:s gruppmöte i parlamentet, följa med på allehanda möten och träffa olika aktörer som vill påverka agendan i Bryssel. Det var roligt att se vilket högt tempo och otroligt engagemang Fredrick har. Det är verkligen inte alla parlamentariker som har hans kaliber och dessutom tar han sig an många stora uppdrag som gör skillnad i Europa. Veckan innan jag kom hade hans industriutskott godkänt Fredricks förslag för en bättre fungerande handel med utsläppsrätter, för att nämna ett intressant exempel.

På tisdagen anordnade jag en liberal After Work med borgerliga i Bryssel vilket blev en trevlig kväll med flera bekanta ansikten. På onsdagen besökte jag europeiska liberala samarbetsförbundet LYMEC:s kontor i närheten av Europaparlamentet. Centerstudenters tidiga medlemskap i LYMEC har en historisk betydelse eftersom förbundet drev på aktivt för en Europavänlig agenda för Centerpartiet på 1990-talet. På torsdagen träffade jag den internationella sekreteraren för spanska Ciudadanos, ett relativt nystartat liberalt parti som med sina 13% gjorde ett fantastiskt första val till Europaparlamentet 2014.

img_1648
Glada Centerstudenter på Bryssels gator!

Centerstudenter fortsätter att hålla fanan högt i Europafrågorna och att driva på för att partiet ska ta mer utrymme i Europafrågor samt ha en tydligare vision för ett öppet och frihetligt Europa. Med min praktik i Europaparlamentet har min övertygelse och mitt engagemang för detta vuxit snarare än någonting annat.

0

Din varukorg