Rapport från LYMEC:s höstkongress

0 Skriven av: Admin Kategori: CSI
Centerstudenter International, CSI, är medlemmar i flera organisationer som skapar plattformar för unga liberaler att träffas och diskutera politik. European Liberal Youth, LYMEC, är en av dessa och 12-15 oktober höll LYMEC höstkongress i Sofia, Bulgarien. Centerstudenter var representerade på kongressen av två av CSI:s ledamöter, Eric Lundvall och Isabelle Pucher. Nedan kan ni läsa en rapport från årsmötet och vad som hände där.

Lymec anordnar ännu en strålande kongress av hög kvalité. För mig (Isabelle) var det första gången jag deltog, medan Eric har varit med ett par gånger förut. Höstkongressen i år ägde rum i Bulgariens huvudstad Sofia vilket var mycket lämpligt eftersom Bulgarien i år firar 10 år som medlem i Europeiska Unionen. Värd för kongressen var ungdomsförbundet för Bulgariens liberala parti Movement for Rights and Freedoms, de levererade en fantastisk kongress och festligheter värda ett 10års jubileum.

Kongressen öppnades med en panel med flera prominenta gäster; Then Ilhan Kyuckyuck (ALDE-group MEP, ALDE-party Vice President), Daniel Kaddik (FNF southeast Europe Project director), Mustafa Karadaya (President Movement for Rights and Freedoms) and Hans Van Baalen (ALDE-group MEP, ALDE Party president). Detta gästspel var väldigt uppskattat och gav en viktig inblick i det faktum att EU är så mycket mer än bara Brexit. Kongressen fick också en del uppmärksamhet då en mängd media i form av statliga tv-bolag och tidningar bevakade inledningen av kongressen.

Under kongressen diskuterades en mängd resolutioner men det fanns mer att önska på exempelvis miljöfronten. Det blev dock en hel del diskussioner om digitalt entreprenörskap i EU, ett fördjupat EMU med budgetansvar, en liberalare drogpolitik med mera. Det stod även klart att det absolut hetaste ämnet, som även skapade en hel del diskussion, var medborgarrättigheter. Brådskande resolutioner om händelserna i Katalonien och Rumäniens försök till ändring av grundlagen gällande samkönade pars rättigheter skapade båda en del debatt. Resolutioner om EU-medborgares rättigheter efter Brexit och de rasistiska xenofoba upproren i USA behandlades.

Kopplat till folkomröstningen i Rumänien uppstod även debatt om huruvida folkomröstningar överhuvudtaget ska användas för att avgöra frågor som handlar om medborgerliga rättigheter. Här var kongressen splittrad i frågan men Lymec tar tydligt avstånd på vilken grund Rumänien håller en folkomröstning i frågan om medborgerliga rättigheter.

Centerstudenters författade två resolutioner till kongressen ”Women’s right over their own body”, som röstades igenom med 88% av rösterna, samt resolution om ett gemensamt pantsystem som vi dock inte hann behandla. Genom vårt engagemang i Lymecs utbildningsgrupp European Liberal Student Network fick vi även igenom resolutionen kallad ”Free Trade on Education”, där fri etablering av universitet inom EU ska möjliggöras. Detta är något som Centerstudenter även drivit på Centerpartiets stämma och vi är glada att kunna göra vår röst hörd även i Lymec.

Rent generellt sett var det märkbart att vindarna nu vänt från det kaotiska utträdet, också kallat Brexit, till en mer positiv attityd gällande EU och stort driv när det kommer till betydande och viktiga reformer av EU. Sammantaget en mycket trevlig helg, med livliga debatter och fest långt in på nätterna. Men som alltid är Centerstudenter kungar på natten och kungar på dagen.

Är du intresserad av mer information gällande beslut som fattades under helgen eller mer om arbetet som CSI gör, kontakta gärna oss!

Följ gärna LYMEC på facebook och twitter 

0

Your Cart