Rapport Almedalen

0 Skriven av: Malin Stampe Kategori: Almedalen, Nyheter

Rapport från Centerstudenters aktiviteter i Almedalen

Centerstudenters traditionsenliga punsch- och kubbmingel samt Almedalsseminarium 

En stekhet trädgård bakom huset i Solbergagatan 30. En eftermiddag om året förvandlas trädgården till Visbys oas där vänner till Centerstudenter kan umgås under lättsamma former. Med tanke på antalet anmälda deltagare och kön som ringlade sig förbi närliggande övergångsställe, fanns det goda förutsättningar för ännu en succé signerad Centerstudenter.


Punsch-törstiga gäster köar till Almedalens bästa mingel

Vår förbundsordförande Naod Habtemichael inledde minglet genom att stå och hälsa gästerna varmt välkomna medan förbundsstyrelsen erbjöd punsch och Kristersson Lööf-tröjor till de som inte var upptagna med att spela kubb. Stämningen var livlig och energisk. Tidigare i veckan hade även Centerstudenter lanserat sin nya kampanj Kristersson Lööf ‘18 som mottogs med lovord.


Två lyckliga som fick tag på varsin Kristersson Lööf ’18-tröja innan de tog slut

Till skillnad från de kalla vänstervindar som fick gästerna på ön att dra på sig regnponchos någon dag innan, erbjöd Centerpartiets dag en gassande sol och svalkande drycker.
Vad är ett traditionsenligt mingel utan att ny historia skrivs? Att de anrika laget ‘Gambla refvar’, som består av Centerstudenters dåtid och Centerpartiets framtid, tog hem guldet i kubbturneringen är således något för våra historieböcker.


Årets kubb-turnering togs hem av dessa peppade refvar

Det är många mingel i Almedalen som enbart har gäster från en viss bransch, ett visst förbund eller en viss rörelse. Därför var det extra glädjande att se hur Centerstudenters mingel var en mix. På plats hittade du ungdomsförbund, kommunikationskonsulter, ideella föreningar, riksdagsledamöter och fackliga företrädare. Helt enkelt – ett Almedalen för vuxna.

Seminarium: Bidragen som styr våra liv

Under Almedalens mest intensiva dag anordnade Centerstudenter ett rafflande panelsamtal som trots Sveriges VM-match drog storpublik. Vår egna förbundsstyrelseledamot Warda Fatih modererade den eminenta panelen som bestod av Daniel Suhonen (författare, debattör och chef för den fackliga tankesmedjan Katalys), Karin Svanborg Sjövall, (författare, debattör och VD för den liberala tankesmedjan Timbro) och Sakine Madon (debattör och politisk chefredaktör på Västmanlands Läns tidning.)


Debattörerna Daniel Suhonen, Karin Svanborg Sjövall och Sakine Madon frågas ut av förbundsstyrelseledamoten Warda Fatih

I debatten återfanns både den ideologiska spännvidd och den intellektuella hederlighet som krävdes för att fördjupa debatten kring valrörelsens integrationspolitiska brännpunkt. Vad har staten egentligen för ansvar för hur bidrags- och försäkringssystem påverkar möjligheterna för integration och arbetskraftsdeltagande? Är politikernas önskan om att styra samhällsdeltagande och föräldraledighet en nödvändighet för lyckad integration och jämställdhet? Panelisterna fick ge sin syn på hur Sverige bör omforma sina bidrags- och skattesystem för att kunna möta de stora problem som uppstått i Sveriges utanförskapsområden, och samtidigt definiera statens ansvar för att möta kulturella skillnader i relation till arbete och föräldraledighet. Högljudda och glädjefyllda tillrop fyllde tältet när det halvvägs genom panelsamtalet visade sig att både vänster- och högerdebattörer i panelen var häpnadsväckande eniga om att Centerstudenters förslag för en platt skatt och en rejäl inkomstskattesänkning är avgörande för att underlätta nyanlända kvinnors etablering och fler klassresor. Vi är otroligt nöjda över att vi under ett 30 min kort panelsamtal lyckats med bedriften att både överrösta segertjuten i VM-matchen och fått även den mest ihärdiga av vänsterdebattörer att ställa sig bakom Centerstudenters förslag för en stor skattereform. Ett fantastiskt bevis på att Centerstudenters närvaro i Almedalen gjort stora avtryck!


Publiken valde att lyssna på panelen mitt i matchen Sverige-Mexiko

Vi vill tacka alla som på ett eller annat sätt bidrog till vår härliga vecka i Visby!

0

Din varukorg