”Nu är det dags att vi lär oss hur vi går vidare”

0 Skriven av: Admin Kategori: Amerikanska valet, Nyheter, Uncategorized

”Nu är det dags att vi lär oss hur vi går vidare”

Det som förr verkade ofattbart är nu en realitet. USA har valt Donald Trump till president. Det är ett nederlag för liberala värderingar som jag och många andra födda efter Berlinmurens fall alltid har tagit för givna, skriver Simon Palme.

Någonstans kände vi nog redan i förväg att förutsättningarna var dåliga. Runtom i världen har  populister lyckats utmana grundläggande värden i våra samhällen, med motiveringen att världen styrs av eliter som inte ser till folkets vilja.

Ändå känns en kommande valseger för Trump förkrossande.

När vi ser samma otäcka utveckling i många länder har vi anledning att oroas. Över Viktor Orbán i Ungern, som kallar flyktingar för “gift”. Över Boris Johnson i Storbritannien, som nådde framgångar i Brexit-omröstningen efter lögner om invandring och ekonomi. Och nu över Donald Trump, som trots en lögnaktig, sexistisk och rasistisk kampanj entusiasmerar amerikanska väljare.

Att Hillary Clinton har misslyckats var därför kanske inte oväntat. På så många sätt var hon sinnebilden för det som vissa ser som ”etablissemangets elit”; med en tydlig bakgrund i maktens korridorer och budskap om att allting i världen går bra blev hon den perfekta motståndaren till en populistisk Trump.

Nu är det dags att vi lär oss hur vi går vidare.

Vår värld är i rörelse. Människor och marknader rör på sig. Då räcker det inte med att vi som står för liberala värden klagar över populismens utbredning. I stället måste vi ta ställning och visa ledarskap och stå upp för en öppen och rörlig värld. Det finns nämligen få gränser för vad en värld i rörelse kan uppnå.

För mig är det djupt frustrerande att se populister som Trump utmana ett etablissemang som inte upplevts representera “folkets vilja”. Att visa styrka genom aggressivitet och att hantera människors oro genom att skapa ännu mer oro är ett allvarligt hot mot frihet, öppenhet och rörlighet världen över.

Men lika frustrerande är det att se politiker som inte står upp för sina idéer. Svaret får varken bli att avfärda väljarnas rädslor eller att ta efter populisterna. Istället måste vi ta till oss av det stora missnöjet som finns även här i Sverige. Legitimiteten i vår representativa demokrati bygger på att människor känner sig just representerade.

Ibland läser vi om hur sanningen har blivit oviktig för människor, men det är tveksamt om det verkligen stämmer. Sanningen och kunskapen har inte blivit oviktiga, och det kommer de aldrig att bli.

Resultatet i presidentvalet är förkrossande. Därför behövs en stark och tydlig berättelse om världens utveckling, men också om motgångar för människor som har det svårt. Det som krävs av oss är självinsikt, ärlighet och engagemang. Bara på det sättet kan vi återupprätta förtroendet för en politik som tror på liberala värden.

Simon Palme
Förbundsordförande Centerstudenter

0

Din varukorg