Rapport till CSI

0 Skriven av: Admin Kategori: CSI, EFSL

LibertyCon 17-19 mars 2017 i Prag, Tjeckien

I år, precis som förra året, anordnades LibertyCon i Prag av European Students for Liberty eller ESFL. ESFL är den europeiska grenen av Students for Liberty som är ett internationellt nätverk för liberalt sinnade studenter och som efter mindre än tio år samlar 3000 studentorganisationer över hela världen. Centerstudenter och CSI:s representerades i år på konferensen av Konrad Hellberg, Max Gnipping och Emil Lilja Obroucka.

På fredagen anlände den centerstudentska delegationen med samma flyg från Arlanda tidigt på morgonen och vi tog oss snart in till centrala Prag. Då vi landat tidigt på morgonen så hade vi en del tid att vandra runt och äta frukost innan vi kunde checka in på boendet och sedan konferensen. Vi bodde i en lägenhet bokad av CSI via AirBnB, belägen väldigt bra till i mitten av Prag, på kort gångavstånd både från konferensen och den lokal som bokats för fest på lördagskvällen. Incheckningen till lägenheten skedde utan problem och vi kom till konferensen i god tid för det första inledande talet. Platsen för konferensen var närmare bestämt juridiska fakultetens lokaler som ligger vid Vltava-floden i centrala Prag. Under fredagen lyssnade vi först på svenske entreprenören Henrik Jonsson som inledningstalade om hur teknikutvecklingen kommer att fortsätta vara en disruptiv kraft i samhället. Därefter på en genomgång av den liberale författaren Stefan Zweigs livsverk och en föreläsning om hur decentralisering leder till frihetliga liberala samhällen. Till sist på fredagen höll den amerikanske libertarianen Matt Kibbe en föreläsning om hur mikrobryggerier och liberalism hänger ihop vilket följdes upp med ett avslutande mingel i lokalerna, bland annat med försäljning av Liberlands officiella öl.

Under lördagen hann vi med flera intressanta talare som bland annat pratade om implikationerna av minskande kostnader för information för exempelvis högre utbildning, AirBnB och Ayn Rand, praktiskt användande av kryptovalutor och liberalismens roll för framtiden. Delar av delegationen deltog också i ett lokalkulturellt evenemang på en skyttebana annordnat av ESFL. Lördagskvällen bjöd också konferensdeltagarna på en stor fest på en närliggande nattklubb vilket var ett uppskattat inslag efter en dag på föreläsningar. Söndagen startades med ett föredrag om hur den tjeckiska vapenlagstiftningen är utformad och fortsattes med en föreläsning om disruptiva teknologier och deras framtida implikationer för samhället. Som avslutande keynote tecknade Tom Palmer från Atlas Network och Cato Institute en detaljerad bild av anti-liberala rörelsernas gemensamma ursprung och hur liberaler kan stå upp för sina värderingar.

Då undertecknad tidigare deltagit på konferensen kan det konstateras att inte mycket ändrats i upplägget. Det var till och med i samma lokaler i Prag. Det är dock en utmärkt arena för ideologisk diskussion och ett sällsynt tillfälle att höja blicken till det långsiktiga perspektivet när vi pratar liberal idéutveckling. Med runt tusen deltagare så är det också en uppskattad möjlighet att ta tempen på studentrörelserna i det liberala Europa och att knyta nya intressanta kontakter. Av den anledningen hoppas vi att ännu fler medlemmar anmäler sig till denna resa nästa år!

Konrad Hellberg, Max Gnipping och Emil Lilja Obroucka

0

Your Cart