LYMECs höstkongress

0 Skriven av: Admin Kategori: CSI

Rapport från CSI och LYMECs höstkongress

Den 11-12 november besökte Centerstudenter Lymecs (Europeiska liberala ungdomsförbundet) höstkongress i Tallin. Centerstudenters representanter på plats var Eric Lundvall, Sofia Molin och Petter Thorin. Vid sidan om kongressen firade också Lymec 40 år. Även Lymecs studentnäverk ELSN sammanträdde där Eric Lundvall är Centerstudenters representant.

Inför kongressen hade vi skickat in en resolution om att minska antibiotikaanvändningen i EU, för att framförallt minska risken för multiresistenta bakterier. Detta är något som Centerpartiet och framförallt Fredrick Federley drivit hårt i Europaparlamentet, men ännu hade Lymec inte tagit tydlig ställning i frågan.

Under kongressen träffas liberala politiska ungdomsförbund från hela Europa som är medlemmar i Lymec. Inför kongressen hade fyra nya förbund ansökt om medlemskap och att bli en del av den europeiska liberala familjen. Till stor glädje beslutade också kongressen att godkänna alla fyra ansökningar. De nya medlemmarna är European Youth Movement (EYM) från Ukraina (observatörsstatus), Alliance Youth från Nordirland, SMC Youth från Slovenien och Youth Forum of AKR från Kosovo.

Under kongressen diskuterades även europeiskt samarbete vad gäller militär och försvar, och kongressen antog även en ny resolution på detta temat. Diskussioner om Brexit och de fortsatta relationer med storbritannien diskuterades även dem.

Den sista resolutionen som behandlades var den om antibiotikaresistens som Centerstudenter skickat in. Efter en kort diskussion var denna resolution antagen och arbetet mot överanvändning av antibiotika blir ännu bättre.

Helgen avslutades med en storslagen bankett där flera före detta ordförande för Lymec deltog med tal om minnen och berättelser från 40 år av samarbete bland liberaler i europa. Centerstudenter var självklart med och bidrog till att vår studentikosa sångtraditionen spreds över vår kontinent.

15182325_10209700086332079_422405137_o

/Centerstudenter Internationals styrelse genom ordförande Sofia Molin 

0

Your Cart