Grundtrygghetssystemet

0 Skriven av: Admin Kategori: Nyheter, Rapporter

Grundtrygghetssystemet

– en antologi med texter av förbundets medlemmar

Dagens trygghetssystem är en djungel, ett oöverskåderligt lapptäcke. Människor särbehandlas efter godtyckliga kriterier eller på grund av deras inkomst. Vi har en av världens mest omfattande välfärdsstater men ser trots detta hur utsatta människor kontinuerligt faller genom skyddsnätens maskor. Debatten om de så kallade utförsäkrade har varit intensiv. Ett stort antal människor är hemlösa och många vet inte hur deras situation skulle se ut om de förlorade jobbet.

Istället för att lappa och laga i kanterna genom att lägga till ännu mer krångliga regler, är det inte dags att ersätta dagens bidragsdjungel med ett enkelt, transparent och rättvist system? – Ett grundtrygghetssystem.

Grundtrygghetssystemet garanterar alla en värdig lägstanivå, lika för alla. Det är utformat så att det inte stör marknaden. Det är lättöverskådligt och kan hanteras av en enda myndighet. Ovanpå detta kan individen sedan bygga vidare med egna trygghetsförsäkringar.

Tanken om ett samlat grundtrygghetssystem som kan ersätta stora delar av dagens trygghetssystem är sedan länge etablerad inom Centerrörelsen. Det är däremot inte så många av oss som kan formulera ett bra svar på hur ett sådant system skulle kunna utformas. Som självutnämnd idépolitisk motor och med ett förflutet som drivande i frågan ser Centerstudenter det som vår uppgift att komma med de reflektioner, visioner och förslag på lösningar som ånyo kan väcka dessa tankegångar till liv och formulera framtidens trygghetspolitik.

Med denna antologi hoppas vi kunna erbjuda ett underlag som kan fungera som en plattform för vidare diskussion och lyfta debatten om grundtrygghet till en ny nivå.

Bidragande författare är:
Niklas Svanlindh * Karl Malmqvist * Gustav Andersson * Isak Kupersmidt * Caspian Rehbinder * Magnus Persson * Andreas Eriksson * Anna Sandström

Läs antologin här.

0

Din varukorg