Centerstudenter tar ställning för den svenska kärnkraften

1 Skriven av: Admin Kategori: Okategoriserade

Centerstudenter presenterar idag ett förslag om att behålla svensk kärnkraft på SvD Näringslivs debattsida.

– Parisavtalet förutsätter en kraftfullare klimatpolitik för att kunna uppfyllas. Som gröna liberaler så sätter vi verksamma åtgärder för miljön i första rummet. På kort sikt så kan vi aldrig få en koldioxidfri elproduktion utan kärnkraft, i Sverige eller globalt. Därför har vi presenterat det här förslaget om att behålla svensk kärnkraft och se den som en del av lösningen på klimatkrisen, säger Alfred Askeljung, förbundsordförande för Centerstudenter.

Energisystemet måste fungera

– Sverige har i dag en i princip koldioxidfri elproduktion. Att produktionen kan hållas jämn, leveranssäker och koldioxidfri är tack vare de svenska kärnkraftverken. Sverige har en stor potential för produktion förnybar el, denna skall utnyttjas och gör störst klimatnytta om den används för att ersätta el producerad av kolkraftverk i exempelvis Danmark eller Tyskland , säger Emma Wiesner som har varit ledande i Centerstudneter miljöpolitiska arbetsgrupp.

Regeringen lyssnar inte på forskning

Kärnkraftens roll för att rädda klimatet har aktualiserats i.o.m. att FNs klimatpanel IPCC gått ut i sin senaste rapport (AR5) med att kärnkraften troligen kommer att behöva byggas ut två till tre gånger så mycket för att klara de globala utsläppen.

– Energiminister Baylans uttalande om att all kärnkraft ska vara utfasad om tjugo år kommer inte att hjälpa vare sig klimatet eller debatten kring den svenska energipolitiken. En miljövänlig och effektiv energipolitik måste utformas utan ideologiska skygglappar eller låsningar och då kan man inte avfärda kärnkraften som en fossilfri energikälla. Det gäller i Sverige såväl som globalt. Vi hoppas att regeringen lyssnar på den aktuella forskningen och sätter klimatet före politiskt spel, avslutar Alfred Askeljung.

Kontakt

Alfred Askeljung, förbundsordförande

Telefon: 072-309 64 69

E-post: alfred.askeljung@centerpartiet.se

 

Emma C Wiesner, förbundsstyrelseledamot

Telefon: 073-5962760

E-post: emma.wiesner@centerpartiet.se

0

Din varukorg