Centerstudenter på Folk och Försvars rikskonferens 2019

0 Skriven av: Naod Habtemichael Kategori: Folk och försvar, Nyheter

Centerstudenter på Folk och Försvars rikskonferens 2019

Den 13-15 januari representerade förbundsordförande Naod Habtemichael och Robert Steffens, ordförande för Centerstudenter International förbundet på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen.

Då var det dags igen. Som medlemsförbund i föreningen Folk och Försvar, som är en försvars- och säkerhetspolitisk arena, har Centerstudenter två platser på deras årliga rikskonferens i Sälen. I år pågick konferensen mellan den 13-15 januari. Denna gång var det förbundsordförande Naod Habtemichael samt ordförande för Centerstudenter International Robert Steffens som fick äran att representera förbundet i norra Svealand.

Efter ett traditionsenligt inledningstal av Folk och Försvars ordförande Göran Arrius, inleddes konferensen med linjetal av försvarsminister Peter Hultqvist som avlöstes av Moderaternas Ulf Kristersson.

Därefter varvades passen med föredrag, seminarier och utfrågningar. Två pass saker vi tyckte var särskilt intressanta var:

  • Kina och dess storslagna ambitioner

Ola Wong och Klas Eklund hade väldigt intressanta föredrag om Kinas ambitioner, strategier och värdet av att inte underskatta deras road-and-belt-initiativ.

  • Den transatlantiska relationen

Sveriges relativt nya ambassadör i USA, Karin Olofsdotter, briljerade verkligen i panelen som samtalade om relationen mellan Sverige och USA. Väl värt att se i efterhand!

 

Seminarierna och passen är givetvis otroligt spännande. Men de går även att se via olika kanaler. Utan den viktigaste och mest värdefulla anledningen varför Centerstudenter och andra organisationer befinner sig på plats är de informella samtalen och nätverkandet. Folk och Försvar är en arena där så många olika branscher och perspektiv möts med ett fokus: försvar och säkerhet. Vi kände att vi fick ut otroligt mycket av dagarna. Både nya bekantskaper för förbundet men även nya infallsvinklar och tankar som vi tar med oss till vår dagliga verksamhet.

Naod Habtemichael fick även möjligheten att träffa chefen för Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST) som är ingen mindre än generalmajor Gunnar Karlsson. Naod ställde bland annat frågor som rör det internationella samarbetet mellan olika länders underrättelseinhämtning.

 

Konferensens hiss:

Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindbergs hyllning till Centerstudenter som du kan se på vår Facebook-sida.

Konferensens diss:

Kylan. Det var riktigt, riktigt kallt.

0

Din varukorg