Centerstudenter nominerar Karl-Petter Thorwaldsson, LO, till ”Årets lobbyist”

0 Skriven av: Admin Kategori: Nyheter

Centerstudenter nominerar Karl-Petter Thorwaldsson, LO, till ”Årets lobbyist”

Tidningen Resumé korar varje år den individ, organisation eller företag som mest framgångsrikt drivit lobbyarbete. Inför årets uttagning nominerar Centerstudenter Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande för LO, för hans framgångsrika arbete att hjälpa en lobbyist bli statsminister.

– De allra flesta går från politiken till att bli lobbyister. Här har LO gjort det rakt motsatta och fått en lobbyist att bli politiker och dessutom statsminister. Att Socialdemokraterna nu för en politik som ingen annan än LO tror på är en prestation klart värd nomineringen till ”Årets lobbyist”, säger Alfred Askeljung, förbundsordförande för Centerstudenter.

Lyssnar inte till expertisen

Konjunkturinstitutet, Finanspolitiska rådet, Ekonomistyrningsverket och regeringens eget finansdepartement verkar ha förstått att den förda jobbpolitiken inte fungerar. Alla fyra är tydliga med att det inte leder närmare målet om EU:s lägsta arbetslöshet.

Men Socialdemokraterna backar inte en millimeter – det skriver de själva i sin budget. Detta trots att budgeten är dyr för skattebetalarna och inte sänker arbetslösheten enligt Konjunkturinstitutet, Finanspolitiska rådet, Ekonomistyrningsverket och regeringens eget finansdepartement.

– Att höja kostnaderna på jobb med tiotals miljarder årligen leder inte till fler jobb. Det är pengar som tas från jobbskapande företags möjligheter att anställa och istället hamnar i ineffektiv åtgärdspolitik och lika ineffektiva statliga myndigheter. Kul för LO, men tråkigt för Sverige, säger Alfred Askeljung.

Behövs sänkta trösklar till arbetsmarknaden

För att sänka arbetslösheten behövs andra åtgärder än generella höjningar av alla kostnader som på ett eller annat sätt kan relateras till jobb och företagande. Många aktörer, bland annat Finanspolitiska rådet, pekar på att höjda skatter för att finansiera bidrag och arbetsmarknadsåtgärder är dåliga åtgärder för att uppnå jobbmålet.

– Trösklarna till arbetsmarknaden behöver inte höjas. Den absolut högsta tröskeln är när arbetsgivare tvingas avstå att anställa för att skatterna är för höga, och därför är det inte bra att göra kostnaderna ännu högre. Det är tråkigt att Karl-Petter Thorwaldsson och LO använder sin lobbymakt till att motarbeta de som står utanför arbetsmarknaden och förespråka åtgärder som minskar utbudet på jobb, avslutar Alfred Askeljung.

 

Kontakt
Alfred Askeljung, förbundsordförande
Telefon: 072-309 64 69
E-post: alfred.askeljung@centerpartiet.se

0

Din varukorg