Centerstudenter i Madrid

0 Skriven av: Naod Habtemichael Kategori: Reportage

Rapport från ALDE-kongressen i Madrid

I början av november deltog en del av förbundsstyrelsen på ALDE:s kongress i Madrid. ALDE står för Alliance of Liberals and Democrats for Europe och är den gemensamma liberala partigruppen i Europaparlamentet.

Sammanträdets största punkt på dagordningen var givetvis valmanifestet som skulle antas. Att så många partier lyckades enas om ett gemensamt manifest att utgå ifrån är en bedrift i sig. Manifestet var dessutom l ska partier ska samsas olika som har olika anledningar var huvudfrågan som genomsyrade kongressen det stundande valet till Europaparlamentet.


Kongressen fattade bland annat beslut om en gemensam valplattform som grundade sig i övergripande politikområden som migration, försvar- och säkerhet samt miljö- och klimatfrågor. Vi fick möjligheten att lyssna till resonerande tal från kommissionärer, partiledare och flera andra inflytelserika politiker från hela Europa. Tal som belyste de stora, och liknande, problem många medlemsländer ser framför sig. Men även de fantastiska möjligheter och gemensamma lösningar som kommer med en starkare union.

Centerpartiet har länge talat om att vi behöver ett EU som är ”smalare men vassare”. Det har tidigare varit en samlande beskrivning av partiets Europapolitik. Men som tur är hade vi en hel rad med förslag på reformer inom partiets EU-politik med oss till partistämman i Malmö för ett år sedan. Förslag som numera är partiets antagna politik. Centerpartiets politik utstrålar numera en mer klarsynt, tydlig och framåtsyftande vision om ett nytt ledarskap för Europa.

Medlemskapet i EU har gett medlemsländerna ett växande värde över tid. Genom att integrera marknader, regler och standarder har fred mellan länderna bevarats, ökat välstånd för européerna åstadkommits och utbyten av människor möjliggjorts. Kärnan i detta samarbete är de fyra gemensamma friheterna: rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer. De fyra friheterna måste även i det framtida samarbetet utgöra den politiska grunden för unionen. Och den politiska grunden i vår valrörelse.

Vi är riktigt taggade på att driva en kampanj som fokuserar på liberala värderingar och som förhoppningsvis skickar ner minst två centerpartistiska MEP’s till Bryssel!

För två år sedan lanserade Centerstudenter rapporten ‘Reformerna Europa behöver’. Rapporten går igenom läget inom unionen och vilken väg unionen bör ta för att bli starkare och mer frihetlig. Läs rapporten genom att klicka här.


Varma hälsningar,
Centerstudenters delegation i Madrid

Naod Habtemichael

Caroline Ferning

Robert Steffens

Algot Thorin

0

Din varukorg