Centerstudenter i Almedalen 2018

0 Skriven av: Admin Kategori: Almedalen

Centerstudenter i Almedalen 2018

Almedalen 2018 har gått mot sitt slut och Centerstudenter kan blicka tillbaka mot ett osedvanligt framgångsrikt Almedalen. Vårt sedvanliga punsch- och kubbmingel samt seminarium kommer vi att rapportera om i ett eget inlägg.

Undrar du vad Maud Olofsson, Martin Borgs, Irene Svenonius m.fl. har att säga om Centerstudenter i Almedalen? Klicka här!

Veckan kom till mångt och mycket att handla om Centerstudenters nya tröjor: Kristersson Lööf’18. Tröjorna gjorde succé och medan vissa (Naod) representerade Centerstudenter i seminarier såg andra till att förse Alliansvänner med rykande färska tröjor. Det glädjer en centerstudent se att såväl partiledare som högt uppsatta moderater vandra omkring med tröjorna på Visbys gator. Sedermera under veckan kunde man se var och varannan person med tröjorna på såväl Visbys gator som på Kallis dansgolv. Tröjorna sålde slut under vårt mingel men frukta ej – en ny leverans är beräknad till valkonventet!

Foto: makthavare.se

Veckan började med intensiva förberedelser inför diverse paneler och seminarier ni kan läsa mer om nedan. Naod medverkande även i ett ”Meet and greet” vid Centerpartiets tält på St. Hansplan. Det blev samtal om Centerstudenters profilfrågor, Naods och Centerstudenters prioriteringar i valrörelsen och diskussion kring de stora problem som Sverige behöver lösa för att minska utanförskapet och främja klassresor för fler studenter.

Under tisdagen träffade Naod VD:n för Friskolornas riksförbund och han deltog även i Almegas seminarium gällande just det fria skolvalet och de utmaningar de står inför idag. Naod lyfte upp vikten av individens frihet att själv kunna välja vilken skola som passar en – precis som högskolestudenter har möjlighet att göra.

Under eftermiddagen gästade Naod, Elin och Isak båten Sigrid för en lunch med SKB. Där diskuterade vi slutförvar och SKB berättade mer om deras arbete för att ta hand om det radioaktiva avfallet. Under partistämman 2017 ordnade Centerstudenter ett studiebesök till Barsebäck för att se mer hur man jobbar med just radioaktivt avfall och nedläggningen av svenska kärnkraftverk och det var oerhört intressant att få veta mer över en lunch.

Tack för inbjudan!

Samtidigt som den oerhört viktiga VM-matchen pågick anordnade vi vårt seminarium. Mer om detta i ett eget inlägg men det glädjer oss att se att så många trots matchen dök upp. Som vi alltid säger: en VM-match går alltid att se i repris men vårt seminarium fanns det bara chans till att se en gång!


“Medan matchen pågick, bild från Expressen”

Onsdagen var det fullt fokus på vårt mingel men innan dess hann VU med en frukost tillsammans med CUFs VU. Även under den mest intensiva politikveckan tycker vi det är viktigt att ses syskonen emellan och prata om vad vi vill göra gemensamt och i vilken riktning vi behöver pusha partiet. Extra viktigt blir det i tider av valår. En mycket trevlig frukost och bra start på dagen! Efter frukosten hastade Naod iväg för att kommentera en rapport hos Bostadsrätterna. Det var en intressant rapport som belyste svårigheten unga har att komma in på bostadsmarknaden. Naod lyfte att vägen framåt inte stavas subventioner för byggherar eller en fortsatt strikt reglerad hyresmarknad. Vi behöver snarare gå mot en friare hyressättning, lätta på byggregleringarna och sänka trösklarna in till bostadsmarknden.

Efter ett framgångsrikt mingel med 700 anmälda, vilket vi kommer skriva mer om i ett eget inlägg, var det dags att bege sig till Annie Lööfs tal. Centerpartiet är en garant för en friare politik och vi är stolta över att se vår partiledare lyfta fram vikten av ett jämställt samhälle och att stå upp för vår liberala demokrati. En alliansregering kommer föra Sverige framåt, precis som våra tröjor visar.

Torsdagen var den sista dagen på veckan för de flesta, och självklart ville ordförande ta till vara på hela dagen. Som bilden visar var vissa i styrelsen uppe redan 04:47 på morgonen!

VU var också uppe tidigt och lagade frukost till Liberala studenters verkställande utskott som var över på besök. Vi diskuterade skillnader och likheter mellan förbunden, och utbytte erfarenheter. Matlagningen stod som vanligt Isak för som gjorde sin signaturrätt: Egg Benedict! Det var en väldigt trevlig frukost och vi diskuterade ett närmare samarbete i framtiden. Vi var alla överens om att det liberala samarbetet ska utvecklas, inte avvecklas.

Efter frukosten stod städning på schemat, men vi avbröts hastigt av budskapet att Alliansen återuppstått. ”ULF ÄR PÅ ÖJN!” hördes någon ropa. På en pixlig bildskärm följde styrelsen deras vandring över Visbys kullerstenar. Kristersson och Lööf (samt två till personer) på väg för att presentera en ny reformagenda för svensk rättspolitisk. Efter att de gått svängt fel en gång, och blivit rättad av journalister, hittade de tillslut fram.

Efter pressträffen skrubbades huset noggrant och soporna sorterades efter högsta källsorteringsstandard. När huset var rent och båttaxin beställd (obs ledamöterna betalar sådant själva) gav sig VU ner mot Donners plats och Dagens industris utfrågning av partiordförande Annie Lööf. Utöver att heja på chefen passade vi på att överlämna en Kristersson Lööf-tröja till Annies stabschef Kristian Ljungblad. Som bilden visar så var han mycket nöjd!

Almedalen går snabbt mot sitt slut men vem är den centerstudent som inte härdar ut till slutet. Vår styrelseledamot Warda deltog under torsdagen i en debattduell mot Gröna Studenter med rubriken: ”Vad kan staten göra för att hjälpa studenter att leva mer klimatsmart?”. Det blev en livlig debatt om att öka satsningarna på miljösmart kollektivtrafik, främja konkurrensen i tågtrafiken, införa gröna skatteväxlingar och förenkla för fler företag som bidrar till framtidens klimatsmarta lösningar.

Centerstudenter vill tacka alla inblandade för detta års lyckade Almedalsvecka. Efter en intensiv vecka med många spännande seminarier, möten, diskussioner och mingel gör vi en kort omladdning för att sedan köra på för fullt fram till valdagen. Kungar på natten, kungar på dagen gäller även på Visby och det har vi tillsammans med alla er som besökte vårt mingel, vårt seminarium och som stött på oss under veckan visat. Tack!

Centerstudenters förbundsstyrelse

0

Din varukorg