Almedalsguiden: Mingla utan att vingla

0 Skriven av: Tobias Samuelsson Kategori: Almedalen, Okategoriserade

Mingla utan att vingla

För ett par år sedan när senaste Alliansregeringen ännu var färsk stötte en av oss på Metin, en kollega från Folkp…förlåt Liberalerna i Södertälje. Han presenterade artigt personen han stod med.

“Erik”, sa personen och vi skakade hand.

“Jaha, och hur känner ni varandra då? Är det via Folkpartiet?” frågade undertecknad.

Förskräckt brister Metin ut: “MEN DET ÄR JU MINISTERN!!!”

Så hade man alltså råkat skaka hand med integrationsminister Erik Ullenhag utan att fatta att det var han. Tror Metin skämdes mest för undertecknads okunskap, men detta är i alla fall ett exempel på saker man vill undvika i en mingelsituation.

Det finns en mängd andra exempel också. Låt därför Gambla Refvar guida dig genom hur man beter sig rätt på minglen, hur man knyter bra kontakter och haffar jobb och hur man kommer undan med att spilla vin på kända Gamla rävar som Elisabeth Thand Ringqvist.

Att hälsa: Hälsningsritualerna i Almedalen är ungefär lika komplicerade som när en ny påve ska väljas. Det handlar om vem man hälsar på först, vad man säger och hur själva hälsningen går till. Men vi vill ge dig ett par enkla knep som underlättar detta.

Om du hälsar på en rad personer vid samma tillfälle, ta då antingen alla i hand eller krama alla. Om ni har träffats färre än tre gånger tidigare, eller bara träffats i jobb: hälsa då alltid med en handskakning. Är du osäker på om du träffat en person förut? Sträck fram handen och hälsa. Om det sedan visar sig att ni träffats förr säger du “oj såklart, jag kände för ett ögonblock inte igen dig”. Hävda aldrig att du inte träffat en person som säger sig känna igen dig. Det är otroligt oartigt. Be personen påminna om vid vilket tillfälle eller konstatera för dig själv att du helt enkelt inte har koll eller har en dubbelgångare, vilket ju också kan vara trevligt.

Komma ihåg namn: Att komma ihåg någons namn imponerar nästan alltid men hur gör man när man träffar så många? På stora mingel är det tyvärr så att om du inte har ett bra minne är du körd. Då återstår bara de vanliga knepen som att vara uppmärksam på när andra personer hälsar på varandra och försöka minnas. Om du däremot har blivit inbjuden till ett mindre arrangemang som har ett facebook-event finns det ett bra knep; att helt enkelt gå in och kolla igenom attending-listan på vägen dit för att förbereda dig på vad de nya personer du kan tänkas möta heter eller uppdatera dig på de där ytligt bekanta som du träffat förut men glömt namnen på. Att kolla igenom ministrarna på regeringens hemsida skadar inte heller utifall du nästlat dig in på något creddigt mingel och råkar stå bredvid en av dem.

Sälj aldrig på mingel: Det kan vara så att du jobbar för ett företag som råkar sälja världens bästa lösning för den situation personen du precis träffat befinner sig i. Trevligt! Berätta gärna om det övergripande men spara säljsnacket till senare. Koncentrera dig istället på att sälja in dig själv som en trevligt person. Se sedan till att byta kontaktuppgifter och hör av dig efter Almedalsveckan för att boka in ett möte.

 

Dåligt tillfälle att sälja Dåligt tillfälle att sälja

Haffa jobb på mingel: I Almedalen finns gott om höjdare och chansen att du stöter på din framtida arbetsgivare är stor. Faktum är att en av oss fick sitt jobb just genom att prata med en trevlig person på ett Almedalsmingel, en person som sedan visade sig vara VD på en byrå. Samma regel som ovan gäller dock även här. Spara säljsnacket och koncentrera dig på att vara trevlig. Arbetsgivare är också människor och vill anställa andra människor som de tycker om. Din meritlista kan du dra på ett senare möte som du har fått till efter att du har fått vederbörande att tycka om dig. Tänk också på att vänta med att spåra fullständigt tills du befinner dig avsides i trygghet av din egen flock. Att främst framstå som en överförfriskad ungdomspolitiker är inte ett effektivt sätt att imponera på framtida arbetsgivare.

 

image07 Överförfriskade ungdomspolitiker

Var seminaremannen: Det finns nästan ingen anledning att gå på panelsamtal annat än att nätverka. Är man ute efter att lära sig något nytt är det bättre att gå på ett rapportsläpp eller en föreläsning men allt sådant kan du läsa på om i efterhand på internet. Det som är intressant i Almedalen är människorna. Välj därför dina seminarier efter vilka som är på plats och se till att du syns. Många är vi som stör oss på personer som tar uppmärksamhet och kapar seminarier men faktum är att det är ett jättebra sätt att synas om gör det snyggt. PR-byråer gör stora pengar på att bara berätta för företrädare för olika verksamheter vilka seminarier de ska gå på och vilka frågor de ska ställa. Detta kan du som är lite insatt enkelt fixa gratis. Hitta personer du vill imponera på, läs på om ämnet i förväg, kom på smarta frågor och se till att presentera dig tydligt innan du ställer dem.

 

Trötta seminariedeltagare när någon pratat för länge Trötta seminariedeltagare när någon pratat för länge

Spilla vin: Vi utlovade tidigare svaret på hur man kommer undan med att spilla vin på Elisabeth Thand Ringqvist. Svaret är att det gör man inte. Var därför försiktig med att öppna vin ovanför knät på någon annan. Tänk på att plastglas är mindre stabila än vanliga och undvik rödvinet. Ett bra tips är att hälla över lite tvättmedel i en påse och ha med i packningen till Visby för att snabbt kunna tvätta upp eventuella vinfläckar i handfatet innan de torkat in. Har räddat författaren av detta stycke mer än en gång.

 

0

Din varukorg