Almedalsguiden del 4

0 Skriven av: Malin Stampe Kategori: Almedalen

Mingla utan att vingla

Almedalen handlar om att mingla. Medan somliga med en smidighet likt en gepard på jakt glider igenom mingel efter mingel liknar andra mer en uppstoppad version av djuret. Men frukta inte. Låt Gambla Refvar guida dig genom hur man beter sig rätt på minglen, vad man ska och inte ska prata om, hur man gör succé utan att vara en van minglare, hur man knyter bra kontakter och hur man haffar jobb.

Att hälsa: Hälsningsritualerna i Almedalen är ungefär lika komplicerade som när en ny påve ska väljas. Det handlar om vem man hälsar på först, vad man säger och hur själva hälsningen går till. Men vi vill ge dig ett par enkla knep som underlättar detta.

Om du hälsar på en rad personer vid samma tillfälle, ta då antingen alla i hand eller krama alla. Om ni har träffats färre än tre gånger tidigare, eller bara träffats i jobb: hälsa då alltid med en handskakning. Är du osäker på om du träffat en person förut? Sträck fram handen och hälsa. Om det sedan visar sig att ni träffats förr säger du “oj såklart, jag kände för ett ögonblock inte igen dig”. Hävda aldrig att du inte träffat en person som säger sig känna igen dig. Det är otroligt oartigt. Be personen påminna om vid vilket tillfälle eller konstatera för dig själv att du helt enkelt inte har koll eller har en dubbelgångare, vilket ju också kan vara trevligt.

Tala ur skägget: Ju mer det lider emot kväll, desto mer når minglets ljudvolym höjder som får en svag röst att drunkna. Du vill varken prata med någon som har denna obefintliga styrka i rösten, eller själv vara den som ingen hörde. Tala högt och tala tydligt.

Stela tystnader: I början på kvällarna kan många tycka att minglandet är lite jobbigt. Den klassiska frågan: “Har du varit här förut?” är dock alltför trött för att kunna rekommenderas annat än i absoluta nödfall. Istället rekommenderar rävarna följande fyra kategorier av samtalsämnen, särskilt om man råkar befinna sig på ett mingel med andra centerpartister (funkar dock i de flesta sammanhang):

1) Hela landet (här ska man med fördel ha rest mycket i hela landet som förberedelse, för att kunna connecta över vad man kan om otippade små orter folk kommer ifrån)

2) TV (underlättar om man förberett sig genom att se mycket på TV. Enkelt att skapa intressanta samtalsämnen kring allt från favoritserien till hur många 10-poängare man klarat i På spåret)

3) Kunskap (här kommer allt egentligen in, men har man kunskap kan man alltid diskutera något. Förbereder sig gör man exempelvis genom att läsa mycket nyheter)

4) Oväntat hobby (börja med en otippad hobby och prata om denna)

Men viktigast av allt: Ställ frågor!

Vart kommer personen du pratar med ifrån och skulle hen rekommendera den platsen om man inte rest i hela landet?

Vilken är hens favoritspelare i Uruguays fotbollslag?

Har hen läst något intressant om Almedalen som du har missat?

Vilken sport i SM-veckan skulle du helst vilja vinna – flaggfotboll eller rollerbladesderby?

Det här ska du inte prata om: Ska du bli ihågkommen måste du överraska. Säga något oväntat. Därför är det ett par ämnen du absolut bör undvika för att inte försvinna i mängden.

Kom ihåg att juli är här. Maj är långt borta. Alltså pratar vi ej om högsommarvärmen, Eurovision eller GDPR. Den osäkra utgången av valet kommer troligtvis vara svårt att undvika, men försök i möjligaste mån att hitta något annat att diskutera. Om nöden kräver, hitta åtminstone en ny vinkel på uttjatade ämnen.

Var skadad och visa det: Visst kan det vara jobbigt att behöva bära bandage eller hoppa på kryckor just under sommarens härliga månader. Men det är inte enkom dålig timing. Att ha en skada och visa det är under Almedalen en möjlighet att bli ihågkommen från mingel till mingel. Den Gambla Refven Anna Sandström bar ett mycket synligt plåster efter en operation förra året och hon gick inte omärkt förbi på ett enda mingel. En lindad arm kan vara ett annat tips. Även arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har spottats med kryckor i år – hon tillhör förmodligen kategorin som blir ihågkommen ändå, men om ni vill undvika fadäsen med Erik Ullenhag beskriven i förra årets mingeltips: http://centerstudenter.se/almedalsguiden-mingla-utan-att-vingla-2/ så kan det vara bra för er att minnas att hon hoppar på kryckor längs med Visbys kullerstensgator.

Till denna kategori hör alla typer av USPar. Det kan vara att bära hatt, ha rött hår, gå baklänges – you name it. I Almedalen ska man inte skämmas för att vara sig själv eller för att vara annorlunda!

Använd ordspråk för att låta vis: Den som lever får se (när man diskuterar vad kvällens tal kommer handla om), Ur led är tiden (när Sverige vinner matchen), Många bäckar små (När man bara hinner med ett glas rosé på första minglet för kvällen). Att använda ordspråk gör att du låter vis, och det är bra om man vill bli lika framgångsrik som Refvarna.

Haffa jobb på mingel: I Almedalen finns gott om höjdare och chansen att du stöter på din framtida arbetsgivare är stor. Faktum är att en av oss fick sitt jobb just genom att prata med en trevlig person på ett Almedalsmingel, en person som sedan visade sig vara VD på en byrå. Dock ska man aldrig sälja på mingel. Spara säljsnacket och koncentrera dig på att vara trevlig. Arbetsgivare är också människor och vill anställa andra människor som de tycker om. Din meritlista kan du dra på ett senare möte som du har fått till efter att du har fått vederbörande att tycka om dig. Tänk också på att vänta med att spåra fullständigt tills du befinner dig avsides i trygghet av din egen flock. Att främst framstå som en överförfriskad ungdomspolitiker är inte ett effektivt sätt att imponera på framtida arbetsgivare.

Komma ihåg namn: Att komma ihåg någons namn imponerar nästan alltid men hur gör man när man träffar så många? På stora mingel är det tyvärr så att om du inte har ett bra minne är du körd. Då återstår bara de vanliga knepen som att vara uppmärksam på när andra personer hälsar på varandra och försöka minnas. Om du däremot har blivit inbjuden till ett mindre arrangemang som har ett facebook-event finns det ett bra knep; att helt enkelt gå in och kolla igenom attending-listan på vägen dit för att förbereda dig på vad de nya personer du kan tänkas möta heter eller uppdatera dig på de där ytligt bekanta som du träffat förut men glömt namnen på. Att kolla igenom ministrarna på regeringens hemsida skadar inte heller utifall du nästlat dig in på något creddigt mingel och råkar stå bredvid en av dem.

0

Din varukorg