Almedalsguiden del 3

0 Skriven av: Malin Stampe Kategori: Almedalen

DRESS FOR SUCCESS

Det svåra med Almedalen är hur man kombinerar businessklädseln med svettiga seminarielokaler, snygga ombyten till roséminglen med boende en kvart utanför muren, och framförallt stilfulla klackskor med Visbys kullerstensbackar. Men frukta inte – här kommer tipsen ni behöver för att överleva veckan med både stil och klass:

Det finns två val – ha kläder som funkar hela dagen eller se till att fixa en ombyteslokal hos någon som bor nära. Fördelen med det första är att det är smidigt och gör att du slipper hitta en bra brytpunkt för dags- och kvällsoutfiten. Fördelen med det sista är att man får möjlighet att likt Melodifestivalens programledare nyttja alla sina bästa kläder. Det är inte varje vecka man har så många festliga sammanhang att närvara vid i följd.

Med försök att inte låta som Ribbing har vi komponerat ihop några smarta tips om hur man bäst klär sig i Almedalen.

Allmänt:

Stilen: Almedalen är inte som på jobbet eller skolan så lämna byråkratkläderna hemma. Men det är heller inte semester så tofflor badbyxor och t-shirt går också bort. Viktigt är att hitta en balans mellan seriöst och ledigt. Kostymen är på tok för seriös om den inte är av linne eller om du är partiledare. Även dessa brukar dock ta det lite lugnt och lämna slipsen hemma.

Man bär inte slips i Almedalen om man inte vill se ut som en mellanchef som är där för första gången. Fluga går bra om man är centerstudent eller anglofil. Det man ska veta om Almedalen är att det är ett eget universum avskilt från aktuella trender (om det beror på politrukers bristande trendkänslighet eller för svenska trender ej är anpassade efter värme och folksamlingar låter vi vara osagt). Tänk istället ”Hamptons” så kommer du lyckas ganska bra.

image04

Material: På seminarium, mingel och debatter blir det ofta olidligt hett. Tänk därför på att ha tunna material. Linne som nämnts ovan är typsikt bra. Tunna täckande kläder är smart framför små tighta kläder i tjocka material. Det är stundom ganska trångt på tillställningarna i Visby. Du vill helst inte känna svettiga PR-konsulters nakna hud mot din. Eller så vill du det, men av respekt mot andra är det hövligt att ha lite kläder på sig. Det är inget fel i att visa ben eller bringa. Visa bara inte allt samtidigt.

Färger: Samma sak som nämndes tidigare om att Almedalen är ett eget universum gäller fortfarande. Det må så vara att normcore är trendigt i stan och att man där helst ska se ut som Steve Jobs i cowboyboots för att vara inne. I Almedalen är det färgglatt som gäller. Man är där för att synas, och vem kommer ihåg en grå mus? Det spelar inte så mycket roll vilken färg du har, men det ska vara färg. Gärna sommarfärger så som gult, blått, rosa och grönt. Tänk peacocking men med stil så hamnar du rätt. Annie Lööf, Ebba Busch Thor, Fredrick Federley och Michelle Obama bemästrar detta med bravur.

image05

Mönster: Mönster är alltid rätt i Almedalen! Framförallt för att mönster döljer såväl svett som rosévinsfläckar. Almedalsveckan är mitt i juli och mönster som ger en känsla av semester är aldrig fel, så som blommigt, båtmönster eller svalor som flyger. Då signalerar du att vara en skön person. Politiker gillar generellt mönster, så inget mönster kan någonsin vara fel. Carl Bildt gjorde en gång succe med en kavaj med råttor på, så det finns ett brett spektrum att röra sig inom innan man når botten.

Dressen: Om du vill se både kompetent och snygg ut morgon såväl som kväll är dressen ett säkert kort. Även en somrig långklänning funkar dag som natt. Hinner du inte hem till ditt boende som ligger en mindre bergsbestigning bort från Almedalen för att byta om mellan dag- och kvällsaktiviter? Välj då långklänning eller dress.

Skor: Kilklackar om du vill ha samma skor hela dygnet och ändå känna dina fötter när du kommer hem eller snygga sneakers om du har ett pressat seminarieschema och vill vara snabb (och springa med värdighet) däremellan. Tunna, billiga ballerinaskor som du enkelt kan lägga i en påse och gömma i väskan eller i en buske när du är framme på minglet och klackskorna ska på. Inga stilettklackar, med risk för din och andras hälsa och värdighet.

Den manliga populationen i denna rävkonstellation har i flera år skytt sneakers och istället förespråkat loafers och seglarskor i Almedalen. Eftersom denna princip inte kommer efterlevas från rävarnas håll i år får sneakers ändå anses godtagbart.

Nattkläder: På natten blir Visby kallt. Tänk på att ha med dig en sjal eller något att ha på armarna. Annars måste du offra halva semesterkassan på att hitta något varmt i Visbys dyra turistshoppar. Om du har en fäbless för lammull, fårskinn eller ulliga djur överhuvudtaget kan det vara värt det. Annars: ha alltid med en sjal.

Var dig själv: Klä dig alltid i kläder du gillar och trivs i. Det är viktigt att känna sig bekväm och vara sig själv och kom ihåg att ett stort leende slår de flesta outfits. Såvida du inte kan vara en gammal räv. Var då alltid en gammal räv.

0

Din varukorg