Rävarnas almedalsguide del 2

0 Skriven av: Malin Stampe Kategori: Almedalen

Dress to impress

Att välja rätt kläder i Almedalen är allt annat än lätt. Under ett dygn kan man lätt prata med både partiledare, överbetalda lobbyister, gamla ragg och sina barns blivande förälder. Vad sätter man egentligen på sig för att förbereda sig för det? Lugn! Rävarna finns här för att hjälpa. Här kommer tipsen ni behöver för att överleva veckan med både stil och klass: 

Det viktigaste valet är byta om till kvällen, eller välja en outfit som håller dygnet runt. Fördelen med det sista är att gränsen mellan seriösa seminarier och mer avslappnade mingel inte är så tydlig man kan tro. I ena stunden diskuterar du reseavdraget med en gammal minister, för att bara minuter senare dansa på borden. Valet är ditt, men vilken väg du väljer kommer påverka hela upplägget.

Stilen: Almedalen är både nytta och nöje. De trötta kontorskläderna får stanna hemma, men det samma gäller även badtofflorna och den urtvättade t-shirten. Knepet är att hitta stiligare kläder i mer avslappnade material eller mönster. Linne funkar alltid, liksom exotiska mönster.

 

Vad du än gör så undvik slipsen. Slips bärs inte ens av partiledare, utan är reserverade för redovisningskonsluter som är i Almedalen på sin arbetstid. Fluga är okej, men den bör i så fall bäras av en centerstudent, vara i ett glatt mönster och matchas till ljusare kläder. Det man ska veta om Almedalen är att det är ett eget universum avskilt från aktuella trender (om det beror på politrukers bristande trendkänslighet eller för svenska trender ej är anpassade efter värme och folksamlingar låter vi vara osagt). Tänk istället Hamptons, krocketturnering och midsommar så kommer du lyckas ganska bra.

Material: På seminarium, mingel och debatter blir det ofta olidligt hett. Tänk därför på att ha tunna material. Linne som nämnts ovan är typsikt bra. Tunna täckande kläder är smart framför små tighta kläder i tjocka material. Det är stundom ganska trångt på tillställningarna i Visby. Du vill helst inte känna svettiga PR-konsulters nakna hud mot din. Eller så vill du det, men av respekt mot andra är det hövligt att ha lite kläder på sig. Det är inget fel i att visa ben eller bringa. Visa bara inte allt samtidigt.

Färger och mönster: Oberoende vad som gäller hemma i stan (eller på gården) så är färg och mönster rätt i almedalen. Ingen kommer uppmärksamma dig för att du klätt dig som Steve Jobs. Lämna de tråkiga kläderna hemma, och satsa på de mönstrade blusarna och färgglada shortsen. Det är inte bara snyggt, utan hjälper också till att dölja fläckar från både vin, svett och flotta fingrar.

Tänk peacocking men med stil så hamnar du rätt. Annie Lööf, Ebba Busch Thor och Fredrick Federley är förebilder. Liksom Alexander Bard.

Dressen: Om du vill se både kompetent och snygg ut morgon såväl som kväll är dressen ett säkert kort. Även en somrig långklänning funkar dag som natt. Hinner du inte hem till ditt boende som ligger en mindre bergsbestigning bort från Almedalen för att byta om mellan dag- och kvällsaktiviter? Välj då långklänning eller dress.

Skor: Kilklackar funkar hela dygnet, liksom ett par fräscha sneakers. Tunna, billiga ballerinaskor som du enkelt kan lägga i en påse och gömma i väskan eller i en buske när du är framme på minglet och klackskorna ska på går också bra. Undvik stilettklackar, för din och andras hälsa och värdighet, samt gymnastikskor.

Vissa rapportskrivande män föredrar loafers (som de gärna visar upp till allmän beskådan), men sneakers går bra så länge de inte bryter av mot stilen i övrigt. Även finare skinskor går bra, men undvik då färgen svart.

Nattkläder: Natten är ljus men full av kyla. Se till att alltid ha en tröja, kavaj eller sjal med dig till kvällen. Du vill inte missa soluppgången med just den personen bara för att du fryser om armarna. Visby har inte heller mycket att erbjuda i värmande väg, så länge du inte vill bränna en betydande del av semesterkassan på en tröja med texten “Hård Rauk Café”.

Var dig själv: Riktlinjerna ovan rymmer många olika varianter. Klä dig i vad du känner dig bekväm i; ett gott självförtroende och stort leende slår alla outfits! Du ska alltid vara dig själv. Såvida du inte kan vara en gammal räv. Var då alltid en gammal räv.

Panik: Är du på plats och känner att du misslyckats HELT med ovanstående. Lugn! Rävarna tipsar om ett favoritinslag – Almedalsgarderoben. Svensk Handel arrangerar en lånegarderob där du gratis kan låna en lämplig almedalsanpassad outfit för dagen. På köpet får du styling av en trendsäker södertjej i modeindustrin. Nu kan du mingla i en stilig skjorta eller blus som miljöministern spillt majonnäs på kvällen innan! Är du dessutom kvar till slutet av veckan så finns hela garderoben till försäljning på fredagen. Du bestämmer priset och allt går till välgörenhet.

 

0

Din varukorg